Bakanlık Onaylı İş Sağlığı ve Güvenliği Kursu

İşyerlerinde tehlikelerin önüne geçebilmek için çeşitli düzenlemeler yapılmaktadır. İşyeri sahipleri yasal olarak istenmedik kazaların yaşanmaması adına gerekli tedbirleri almak zorundadır. Bu tedbirlerin alınması, hangi tedbirlerin alınacağı ise uzmanlarca belirlenmektedir. Dolayısıyla işyerlerinin iş güvenliği uzmanları çalıştırmaları, iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarından hizmet almaları gerekmektedir. Bu hizmetleri verebilecek kişiler iş sağlığı ve güvenliği kursu ile gerekli eğitimleri almakta, sınavlara hazırlanmakta ve sınavlarda başarılı olmaları halinde sertifika almaya hak kazanabilmektedirler.

İş sağlığı ve güvenliği 6331 sayılı kanun ile yasal temellere dayanmaktadır. Yasaya göre işçilerin iş kazalarından ve meslek hastalıklarından korumak için önlemler alınmalıdır. Yasa, işçilerin ve işverenin yükümlülüklerini de belirtmekte, cezai yaptırımların olduğundan da söz etmektedir. Bütün bunlar iş güvenliği konusunda herkesin son derece hassas olması gerektiğini göstermektedir.

İş Güvenliği Sertifikası Alabilecekler

İş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilmek için belli meslek gruplarındaki kişilerin bakanlığın yetkilendirdiği bir İSG kursu aracılığıyla eğitimler almaları, eğitimlerin ardından da sınavda başarılı olmaları gerekmektedir. Yasada Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan sertifika alabilecek kişiler şöyle belirtilmektedir:

  • Sosyal güvenlik kurumu müfettişleri,
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı i müfettişleri,
  • Mimarlık ve mühendislik fakültesi mezunları,
  • Teknik öğretmenler,
  • Kimyagerler, fizikçiler ve biyologlar,
  • Yüksek okulların iş sağlığı ve güvenliği bölümü mezunları.

Bütün bu gruplarda yer alan kişiler gerekli aşamaları geçerek iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olabilmektedirler.

İş Güvenliği Uzmanlığı Belgesi Nasıl Alınır?

Kariyerine iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak devam etmek isteyenlerin iş güvenliği uzmanlığı belgesi almaları gerekir. Uzman olmak isteyen adayların öncelikle iş güvenliği eğitimlerine katılmaları, daha sonrasında İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavına girmeleri gerekmektedir. Bu sınavdan 70 puan ve üzeri alan adaylar gerekli evraklarla birlikte başvurarak sertifikalarını alıp çalışmaya başlayabilirler.

İş güvenliği uzmanı olmak isteyen adayların katılacakları eğitimler teorik ve uygulamalı eğitimlerden oluşur. Bu eğitimlerle adaylara iş güvenliği ve iş sağlığı alanında ihtiyaç duyacakları bilgiler öğretilir. Adayların karşısında C sınıfı, B sınıfı ve A sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesi yer alır. Bu sınıflandırma işyerlerinin tehlikelilik durumunu ifade eder ve her sertifika sınıfının çalışabileceği alanlar farklıdır.

İş sağlığı ve güvenliği alanında lisans mezunları ilk etapta C sınıfı iş güvenliği sınavlarına girmeye hak kazanırlar. C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmadan B sınıfı sınavına, B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine sahip olmadan A sınıfı sınavına girilemez. B sınıfı programı için C sınıfı belgesiyle en az üç yıl görev yapılmış olmalı, A sınıfı programı için B sınıfı belgesiyle en az dört yıl görev yapılmalıdır. Bunların belgelerle ispat edilmesi gerekmektedir.

Adayların eğitimlerde gerekli donanımı kazanmaları ve sınavlara en iyi şekilde hazırlanmaları için mutlaka deneyimli, uzman eğitmenlerden oluşan bir İSG kursu tercih etmeleri gerekmektedir. Kursumuz bu alanda gereken özveriyi göstermektedir.

Emek Mah. Mareşal F. Çak. Blv.
No: 81-A Şehitkamil / GAZİANTEP
Ticaret Sicil No: 54612
Ser Akademi - Tüm hakları saklıdır © 2018
İzinsiz içerik kullanılamaz. Web Tasarım

Merhaba, Ser Akademi'ye hoşgeldiniz. Ben eğitim danışmanınız Serpil. Size nasıl yardımcı olabilirim?

11:22